Kraamtranen

Kraamtranen

Kraamtranen, ook wel bekend als de babyblues, zijn een veelvoorkomend
fenomeen dat meestal optreedt op de vierde dag na de bevalling.

Wat zijn Kraamtranen?

Deze emotionele periode kan enkele dagen duren en wordt gekenmerkt door huilbuien zonder duidelijke aanleiding, prikkelbaarheid, slaapproblemen, gespannenheid en ongeduld. Je hoeft je hierover echter geen zorgen te maken, want het is een natuurlijke reactie van je lichaam. De oorzaak ligt vaak in de schommelingen van hormonen die weer tot een normaal niveau dalen na de bevalling.

Indien je je verdrietig of somber blijft voelen na je kraamweek, dan is het verstandig om dit bespreekbaar te maken. Dit kan bijvoorbeeld met je partner, met ons of de huisarts. Wij kunnen dan samen met jou bekijken welke hulp het meest passend voor je is.

Gratis pretecho

Wil jij een GRATIS pretecho?

Schrijf je dan nu in bij Eedenburgh!

  • 2D echo bij 16 of 30 weken
  • Op eigen praktijk

Tips

Enkele tips om met kraamtranen om te gaan en jezelf te ondersteunen tijdens deze emotionele periode.

Erken je emoties

Je hoeft niets uit te leggen en je hoeft het zelf niet eens te begrijpen. Geef je emoties de ruimte en besef dat het normaal is om overweldigd te zijn. Praat erover met je partner, kraamhulp of andere dierbaren. Ze zullen je geruststellen dat dit een natuurlijke reactie van je lichaam is.

Self-care

Neem de tijd om voor jezelf te zorgen. Rust voldoende uit wanneer de baby slaapt, eet gezonde maaltijden en drink voldoende water. Kleine dingen, zoals een warm bad nemen of een boek lezen, kunnen helpen om je geest te ontspannen.

Steun van je omgeving

Maak gebruik van de hulp die je wordt aangeboden. Laat je kraamhulp of partner bijvoorbeeld een kopje thee voor je maken terwijl jij even tot rust komt. Het delen van je gevoelens en ervaringen met mensen die dicht bij je staan, kan een grote steun zijn.

Professionele hulp inschakelen

Als je je verdrietig of somber blijft voelen na de kraamweek, is het belangrijk om dit bespreekbaar te maken. Praat erover met je partner, verloskundige of huisarts. Zij kunnen je ondersteunen en indien nodig doorverwijzen naar professionele hulpverleners.

Lotgenotencontact

Zoek contact met andere moeders die hetzelfde doormaken. Dit kan zowel online als offline. Er zijn verschillende online fora en groepen waar je ervaringen kunt delen en steun kunt vinden bij vrouwen die ook last hebben gehad van kraamtranen.

Beweeg en ga naar buiten

Een wandeling maken in de frisse lucht kan helpen om je gedachten te verzetten en je humeur te verbeteren. Beweging stimuleert de aanmaak van endorfines, ook wel bekend als de “gelukshormonen”.

Onthoud: Kraamtranen horen bij je herstel

Onthoud dat kraamtranen een normaal onderdeel zijn van het herstelproces na de bevalling. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en om hulp te vragen wanneer dat nodig is. Door de juiste ondersteuning en zelfzorg kun je deze periode van emotionele schommelingen beter doorkomen en jezelf weer in balans brengen.

Zo’n goed gevoel aan overgehouden

“Eedenburgh verloskundigen hebben mijn ontzettend goed geholpen. Bevallen zal nooit mijn hobby worden, maar ik heb er een heel goed gevoel aan overhouden.”

Het team van Eedenburgh Verloskundigen

We werken met drie verloskundigen in de praktijk. Karin Kolvoort, Gabriëlle van Bokhoven-Ott en Marieke Kalkhoven hebben samen meer dan 60 jaar ervaring in het vak. Vanuit drie locaties, 2 in Hilversum en 1 in Loosdrecht, kun je bij ons terecht. We worden ondersteund door onze 2 echoscopistes: Liesbeth en Gretha.