Ovulatietesten

Hoe werkt een ovulatietest

Als je zwanger wilt worden is het handig om te weten hoe je menstruatiecyclus is.
Zo weet je ongeveer wanneer je vruchtbaar bent. Schrijf daarom de 1e dag van je
laatste menstruatie op. Wanneer je de volgende keer je menstruatie krijgt weet je
hoe lang je cyclusduur is.

De eisprong

De eisprong is altijd 14 dagen voor het begin van de volgende menstruatie, ongeacht de lengte van je cyclus. Indien je een kortere of langere cyclus hebt dan schuift de dag van ovulatie op. Is je cyclus bijvoorbeeld 28 dagen, dan is de eisprong op dag 14. Heb je een cyclus van 32 dagen, dan vindt eisprong op dag 18 plaats. De vrijgekomen eicel leeft 24 uur. Zaadcellen leven 48 – 72 uur. Word je deze cyclus niet zwanger, dan wordt het slijmvlies weer afgestoten en word je weer ongesteld.

Ovulatie

Zwanger raken gebeurt rondom de eisprong. Sommige vrouwen voelen deze eisprong aan een krampachtige pijn. Of ze krijgen extra zin om te vrijen. Merk je niets? Dan kan een ovulatietest je helpen om je kans op zwangerschap te vergroten. Deze zijn met ongeveer 99% goed betrouwbaar.

Gratis pretecho

Wil jij een GRATIS pretecho?

Schrijf je dan nu in bij Eedenburgh!

  • 2D echo bij 16 of 30 weken
  • Op eigen praktijk

Hoe werkt een ovulatietest?

Het zogeheten luteïniserend hormoon (LH) zit ongeveer twee dagen voor je eisprong in grotere hoeveelheden dan normaal in je lichaam. Het zorgt ervoor dat je een eisprong krijgt. Een ovulatietest meet het LH-gehalte in je urine en geeft aan wanneer jouw LH-gehalte piekt. Om te weten wanneer je test positief is begin je het best 17 dagen voor je verwachten menstruatie. Dit is ongeveer 3 dagen voor je ovulatie.

Om de kans op een zwangerschap te vergroten, kun je het beste snel vrijen na je positieve ovulatietest. Want zaadcellen blijven in je lichaam nog even in leven, dus mocht de eisprong toch de volgende dag zijn, heb je alsnog kans op een zwangerschap.

Wanneer doe je een ovulatietest?

Het hoogtepunt van je LH-piek ligt vaak rond 12.00, dus test rond dit tijdstip. Om je LH-piek niet te missen kan je rond 21.00 uur een 2e ovulatietest doen.

Zo’n goed gevoel aan overgehouden

“Eedenburgh verloskundigen hebben mijn ontzettend goed geholpen. Bevallen zal nooit mijn hobby worden, maar ik heb er een heel goed gevoel aan overhouden.”

Het team van Eedenburgh Verloskundigen

We werken met drie verloskundigen in de praktijk. Karin Kolvoort, Gabriëlle van Bokhoven-Ott en Marieke Kalkhoven hebben samen meer dan 60 jaar ervaring in het vak. Vanuit drie locaties, 2 in Hilversum en 1 in Loosdrecht, kun je bij ons terecht. We worden ondersteund door onze 2 echoscopistes: Liesbeth en Gretha.