Kunstvoeding of Borstvoeding

Borstvoeding of Kunstvoeding

De keuze of je je kindje borstvoeding of kunstvoeding gaat geven is
een persoonlijke keuze. Het kan zijn dat je al snel weet welke voeding je je kindje
gaat geven, maar het kan ook zijn dat je wat langer twijfelt. Wat je uiteindelijk beslist is
beide prima. Het kan zijn dat je een combinatie van borst- en kunstvoeding
gaat geven. Ook dat kan.

Borstvoeding

Borstvoeding is de beste voeding die je je kindje kan geven. Het bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen die je kindje nodig heeft.

Is het handig om een borstvoedingscursus te volgen? Jazeker, als het je eerste kindje is. Wanneer je weet hoe borstvoeding op gang komt, waar je op moet letten en verschillende voedingshoudingen, maakt dat je zekerder bent over borstvoeding geven. Want ondanks dat borstvoeding geven natuurlijk is, gaat het soms niet vanzelf. Voor een informatieavond of cursus kun je bij ons terecht, maar ook je kraamzorgorganisatie of lactatiekundige geven deze informatie.

Gratis pretecho

Wil jij een GRATIS pretecho?

Schrijf je dan nu in bij Eedenburgh!

  • 2D echo bij 16 of 30 weken
  • Op eigen praktijk

Borstvoeding in de eerste twee weken

De eerste 2 weken na je bevalling staan vooral in het teken van het goed op gang brengen van de borstvoeding. Je kraamverzorgende helpt je in de eerste week na je bevalling met het geven van borstvoeding. Ze leert je hoe je zelf kunt zien dat je kindje goed aan de borst drinkt. Je kunt met haar ook verschillende voedingshoudingen uitproberen, zodat je weet wat voor jou en voor je kindje een fijne houding is.

Hoe vaak en hoe lang je borstvoeding geeft, is ook afhankelijk van jou en je kindje. Het aantal voedingen per dag en de duur van de voeding kunnen heel erg verschillen. Vaak drinkt je kindje al snel 8 tot 12 weer per dag aan de borst. Leer vooral naar je kindje te kijken en voedt op verzoek als de omstandigheden dat toelaten

Vragen over borstvoeding

Er kunnen natuurlijk heel vragen ontstaan rondom borstvoeding. Veel vragen gaan over kolven. Als eerste bekijk je met welk doel je wilt gaan kolven en dus hoe vaak. Hier pas je je kolf op aan. Het op gang brengen van borstvoeding in de eerste week vraagt om een andere kolf, dan wanneer je af en toe een paar uurtjes niet bij je kindje bent. Ook zijn er diverse merken kolven op de markt. De meest bekende zijn Medela en Avent. Heb je vragen over kolven of borstvoeding geven? Wij helpen je graag op weg. Ook een lactatiekundige kan je hierbij helpen. Wij werken veel samen met Borstvoeding en Meer uit Utrecht (link website).

Wil je meer informatie over borstvoeding? Kijk eens op www.borstvoeding.nl

Kunstvoeding

Het is heel goed mogelijk dat je om bepaalde redenen geen borstvoeding wilt geven of kan geven. De kunstvoeding die hier in Nederland te koop is, is van zeer goede kwaliteit. Er bestaan wetgevingen wat er in zuigelingen voeding moet zitten. Het maakt dus niet uit welk merk je kiest, behalve in je portemonnee.           

“Nutrilon is dus niet beter dan Hero of een eigen merk van Kruidvat of Etos.”

Wat wel belangrijk is, is dat je kindje dat net geboren is, voeding geeft dat geschikt is voor 0 tot 6 maanden. Andere type voedingen als ‘voor hongerige baby’s’ of een apart type voeding, is meestal niet nodig. Begin daarom met een standaard voeding geschikt voor 0 tot 6 maanden.

Als je kindje net geboren is, is het maagje van je kindje nog klein, ongeveer ter grootte van een kers. Daarom geef je je kindje de eerste dag ongeveer 10 ml kunstvoeding per keer. In de loop van de eerste week bouwt de hoeveelheid voeding zich snel op. Na een week drinkt je kindje ongeveer 90 ml per voeding. Afhankelijk van je kindje kan dit wel verschillen. Ook bij kunstvoeding is het belangrijk naar de behoefte van je kindje te kijken.

Een tip van ons

Koop niet al te veel flessen in een keer. Kijk eerst met welk merk fles je kindje goed drinkt en welke jij prettig vindt.

Zo’n goed gevoel aan overgehouden

“Eedenburgh verloskundigen hebben mijn ontzettend goed geholpen. Bevallen zal nooit mijn hobby worden, maar ik heb er een heel goed gevoel aan overhouden.”

Het team van Eedenburgh Verloskundigen

We werken met drie verloskundigen in de praktijk. Karin Kolvoort, Gabriëlle van Bokhoven-Ott en Marieke Kalkhoven hebben samen meer dan 60 jaar ervaring in het vak. Vanuit drie locaties, 2 in Hilversum en 1 in Loosdrecht, kun je bij ons terecht. We worden ondersteund door onze 2 echoscopistes: Liesbeth en Gretha.