Spiraal laten zetten

Spiraal laten zetten

Bij ons kun je terecht om een spiraal te laten zetten. In een gesprek van ongeveer 30 minuten
bespreekt Gabriëlle of Marieke met je wat je wensen en verwachtingen zijn ten aanzien van het spiraal.

Stilstaan bij anticonceptie

Heb je al eerder een spiraal laten zetten? Hoe was die ervaring? We bespreken met je wat de voordelen zijn, maar ook de bijwerkingen. En niet geheel onbelangrijk checken we ook of er geen redenen zijn waarom het spiraal laten zetten door ons niet gaat.

Verschillende vorm van anticonceptie

Er zijn verschillende vormen van anticonceptie. Denk hierbij aan hormonale en niet hormonale vormen, maar ook aan kort- en langdurige vormen van anticonceptie. Wat het best bij je past is afhankelijk van je wensen. Wij kunnen de volgende hormonale vormen van anticonceptie voor je voorschrijven:

de pil
de prikpil
de nuvaring
het implantatiestaafje
het hormoonhoudend spiraaltje (Mirena en Kyleena)
het koperspiraaltje

Hoe werkt het?

Het spiraal laten zetten kan bij ons vanaf 12 weken na je bevalling. Hierdoor heeft je lichaam en dan met name je baarmoeder, tijd gehad om te herstellen. Ook wanneer het langer dan 12 weken geleden is of je bent helemaal niet net bevallen, kun je door ons een spiraal laten zetten.

Wist je dat het verstandig is om 2 weken voorafgaand aan het laten plaatsen van een spiraal andere anticonceptie te gebruiken als bijvoorbeeld een condoom? En dat je het beste 1 uur voor het laten plaatsen van een spiraal pijnstilling als paracetamol kan nemen?

Het spiraal laten zetten vind je misschien spannend. Weet dat heel veel vrouwen dit vinden. Bespreek dit met ons. Hierdoor kunnen wij je beter helpen. Het spiraal laten zetten zelf duurt slechts een paar minuten. Direct na het plaatsen maken we een vaginale echo.

Waarom? Dan kunnen we meteen checken of het spiraal op de juiste plek zit. Vind je het prettig om 6 weken na plaatsing nog een keer met echo te checken of het spiraal nog goed zit?

Dit is geen enkel probleem voor ons. Nadat je het spiraal hebt laten plaatsen zul je wat bloedverlies hebben. Dit is heel normaal en neemt af na een paar dagen.

Mocht je vragen hebben over het spiraal of je bent toch onzeker of deze wel goed zit. Bel ons gerust op. Ook wanneer je een spiraal wilt laten verwijderen (omdat het toch niet bevalt of je hebt een kinderwens), kunnen wij dit voor je doen.

Een tip van ons: neem een maandverband mee als we een spiraal bij je plaatsen. Ook kan je na het plaatsen wat buikpijn hebben. Je lichaam moet wennen aan een spiraal in de baarmoeder. Een beetje buikpijn is normaal. Hiervoor mag je pijnstilling als bijvoorbeeld paracetamol nemen.

Handige links

Mocht je alvast meer informatie willen over verschillende vormen van anticonceptie, kijk dan op onderstaande links.

http://www.deverloskundige.nl
http://www.anticonceptie.nl
http://www.seksualiteit.nl

Het team van Eedenburgh Verloskundigen

We werken met drie verloskundigen in de praktijk. Karin Kolvoort, Gabriëlle van Bokhoven-Ott en Marieke Kalkhoven hebben samen meer dan 60 jaar ervaring in het vak. Vanuit drie locaties, 2 in Hilversum en 1 in Loosdrecht, kun je bij ons terecht. We worden ondersteund door onze 2 echoscopistes: Liesbeth en Gretha.