Voeding en lifestyle

Voeding en lifestyle

Gezonde voeding en lifestyle (voldoende bewegen) dragen bij aan jouw
gezondheid en die van je kindje. Dit begint al voor dat je zwanger bent.
Voor iedereen is het goed om 30 minuten per dag te bewegen of je nu zwanger bent of niet.

Zwanger willen worden

Als je jouw kindje straks de beste start wilt geven, is een gezonde lifestyle vóór je zwangerschap al belangrijk. Hoe zit het met voeding en supplementen? Eedenburgh verloskundigen helpt je graag op weg. Wil je hier graag meer over weten? Vraag dan een consult bij ons aan.

Doordat jij en je partner gezond eten, vergroten jullie beidende kans op een zwangerschap. Natuurlijk zijn er ook dingen die je beter kan laten staan. Het belangrijkste is dat je afwisselt in wat je eet. Hierdoor krijg je meestal een gezonde hoeveelheid van de juiste voedingsstoffen binnen.

Vitaminen krijg je meestal wel genoeg binnen, mits je gezond eet. Daarom is foliumzuur het enige supplement dat je beter al voordat je zwanger bent kan nemen. Begin hier ongeveer al 4 weken voor een zwangerschap mee.

Als je zwanger wilt worden kun je het best al matigen met suiker, vetten, zouten cafeïne. Wil je de kans op een zwangerschap vergroten? Dan kun je beidenbeter stoppen met roken en het drinken van alcohol.

Let daarom op dat je

  • voldoende groente en fruiteet
  • voldoende waterdrinkt
  • afwisselttussen vlees, vis en vegetarisch
  • liever voor volkorenproductenkiest

Zwanger zijn

Tijdens je zwangerschap is het extra belangrijk om gezond te eten. Niet alleen voor jou, maar ook voor je kindje. Waarschijnlijk heb je wel gehoord over het gebruik van foliumzuur in de eerste 10 weken van je zwangerschap. Ook vitamine D is belangrijk om extra te nemen.

Wat wel?

Groenten en fruit zorgen voor de nodige vitaminen zoals vitamine C. Vitamine C zorgt ervoor dat je makkelijker ijzer opneemt. Ijzer haal je onder andere uit vlees, volkorenproducten, peulvruchten, noten, spinazie en radijs. Door ijzerrijke voeding te eten verklein je de kans op bloedarmoede. Vitamine D en calcium zijn belangrijk voor botopbouw. Vitamine D haal je met name uit zonlicht op je huid. De belangrijkste bron van calcium is zuivel. Omega-3 vetzuren en jodium zijn belangrijk voor de hersenontwikkeling van je kindje. Omega-3 vetzuren zitten in vette vis als zal of forel, terwijl je jodium het best binnenkrijgt door brood te eten.

Gratis pretecho

Wil jij een GRATIS pretecho?

Schrijf je dan nu in bij Eedenburgh!

  • 2D echo bij 16 of 30 weken
  • Op eigen praktijk

Zwanger zijn

Wat niet?

Tijdens je zwangerschap kun je vrijwel alles gewoon blijven eten. Toch zijn er een paar producten die niet goed zijn voor de ontwikkeling van je kindje. Bekijk wat je wel en niet kunt eten en download de app ZwangerHap van het Voedingscentrum.

Bewegen

Sportte je al? Blijf dit vooral doen. Luister naar je lichaam enbreng je begeleider op de hoogte (als je deze hebt). Als je merkt dat het klachten geeft of als je er moe van wordt, doe het dan wat rustiger aan. Probeer ook liever niet meer inspanning te leveren dan voor je zwangerschap. Er zijn voor zwangerevrouwen speciale sportprogramma’s met professionele begeleiding. Sporten waarbij je risico loopt om iets tegen je buik aan te krijgen of sporten waarbij je gemakkelijk met andere mensen botst of kunt vallen, zijn minder verstandig. Denk hierbij aan sporten als volleybal en skiën.

Net bevallen zijn

Na je bevalling mag je veel dingen die je tijdens je zwangerschap beter niet kon eten weer gewoon eten. Dus hou je van carpaccio of sushi? Na je bevalling kan dit weer. Wel is het belangrijk goed te drinken. Drink 1,5 tot 2 liter water per dag. Zeker als je borstvoeding geeft. Zorg ervoor voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Dus ook hier weer; eet voldoende verse groenten en vers fruit. Ook vezels zijn belangrijk.

Niet

  • Rauwe producten (vlees, (gerookte) vis, ei, kiemgroente)
  • Bepaalde vis zoals tonijn, makreel, sardines,paling, krab of garnalen
  • Zachte kaas gemaakt van rauwe melk
  • Rauwe melk rechtstreeks van de boer
  • Lever
  • Alcohol
  • Kruidenpillen
  • Kalebaskalk (pimba)
  • Thee met venkel of anijs

Niet te vaak

  • Leverproducten (zoals paté). Maximaal één keer per week een boterham met een dun laagje.
  • Koffie, maximaal 2 kopjes per dag
  • Dropjes, maximaal 8 per dag
  • Sojaproducten. Neem maximaal 4 glaasjes/schaaltjes per dag.

Zo’n goed gevoel aan overgehouden

“Eedenburgh verloskundigen hebben mijn ontzettend goed geholpen. Bevallen zal nooit mijn hobby worden, maar ik heb er een heel goed gevoel aan overhouden.”

Het team van Eedenburgh Verloskundigen

We werken met drie verloskundigen in de praktijk. Karin Kolvoort, Gabriëlle van Bokhoven-Ott en Marieke Kalkhoven hebben samen meer dan 60 jaar ervaring in het vak. Vanuit drie locaties, 2 in Hilversum en 1 in Loosdrecht, kun je bij ons terecht. We worden ondersteund door onze 2 echoscopistes: Liesbeth en Gretha.