Prenatale Screening

Prenatale screening:

NIPT, 13 weken echo en 20 weken echo

Je kunt tijdens je zwangerschap een aantal onderzoeken laten doen
naar de gezondheid van je kindje. Dit wordt prenatale screening genoemd.
Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren.

Het doel van prenatale screening is om je, als je dat wenst, tijdig te informeren over de eventuele aanwezigheid van één of meer aandoeningen, zodat je een geïnformeerde keuze kan maken uit de verschillende handelingsopties.

Je kan kiezen uitde volgende prenatale screening:

  • NIPT (niet-invasieve prenatale test): screenen op Down-, Edwards-en Patausyndroom
  • 13 weken echo: een echo om te kijken of er aanwijzingen zijn op aangeboren aandoeningen van je kindje.
  • 20 weken echo: een echo om te kijken of er aanwijzingen zijn op aangeboren aandoeningen van je kindje.

Gratis pretecho

Wil jij een GRATIS pretecho?

Schrijf je dan nu in bij Eedenburgh!

  • 2D echo bij 16 of 30 weken
  • Op eigen praktijk

Wat is…

De NIPT

De NIPT is een bloedtest die vanaf 10 weken zwangerschap gedaan kan worden. De NIPT kijkt of er aanwijzingen zijn dat je kindje Down-, Edwards-en Patausyndroom heeft. Je kan kiezen om alleen hier naar te kijken, maar je kan ook kiezen om de NIPT met nevenbevindingen te doen. Hoe dit precies zit vertellen we je in een gesprek over de onderzoeken. Gelukkig is de NIPT veilig voor jou en je kindje.

De 13 weken echo

De 13 weken echo doen we niet zelf op eigen praktijk. Hiervoor ga je naar Verloskundig Centrum ’t Gooi in Hilversum. De echo laat je doen tussen 12+3 en 14+3 weken zwangerschap. Net als bij de 20 weken echo wordt er naar aangeboren aandoeningen gekeken. Alleen is je kindje bij 13 weken nog veel kleiner. Daarom kunnen we nog niet alles goed zien. Er wordt wel gekeken naar bijvoorbeeld een open schedel, maar een hazenlip kan nog niet gezien worden.

De 20 weken echo

Voor de 20 weken echo (ook wel structureel echoscopisch onderzoek, kortweg SEO) ga je eveneens naar Verloskundig Centrum ’t Gooi. Deze echo laat je doen tussen de 18 en 21 weken zwangerschap, maar bij voorkeur tussen de 19 en 20 weken in. Je kindje wordt van top tot teen nagekeken: of je kindje goed groeit, de organen als hart, nieren maag en blaas, maar ook de ledematen worden bekeken.

Het is goed te weten dat deze onderzoeken niet verplicht zijn, maar dat het je eigen keuze is in wat je wel of niet wilt laten doen. Het kan dan fijn zijn om met ons hierover in gesprek te gaan.

Zo’n goed gevoel aan overgehouden

“Eedenburgh verloskundigen hebben mijn ontzettend goed geholpen. Bevallen zal nooit mijn hobby worden, maar ik heb er een heel goed gevoel aan overhouden.”

Het team van Eedenburgh Verloskundigen

We werken met drie verloskundigen in de praktijk. Karin Kolvoort, Gabriëlle van Bokhoven-Ott en Marieke Kalkhoven hebben samen meer dan 60 jaar ervaring in het vak. Vanuit drie locaties, 2 in Hilversum en 1 in Loosdrecht, kun je bij ons terecht. We worden ondersteund door onze 2 echoscopistes: Liesbeth en Gretha.