Een (vroege) miskraam
Een miskraam komt geregeld voor, ongeveer 1 op de 10 zwangerschappen
eindigt in een vroege miskraam.
Wat is er gebeurd?
Als het je overkomt is dat echt heel vervelend, maar je bent niet alleen hier in. Je kunt ook niks doen om een vroege miskraam te voorkomen of tegen te houden. Het rustig aan doen of medicijnen gebruiken helpen niet. Je kan er niks aan veranderen. Van vrijen, fietsen of andere sporten kan je geen miskraam krijgen. Een vroege miskraam komt doordat er in het prille begin iets misgaat en dat het vruchtje niet normaal kan groeien.
Maak jij je zorgen?
Ben jij zwanger en maak je je zorgen om je kindje?
Neem dan direct contact op.
Wanneer gebeurd dit?
Meestal komt een vroege miskraam voor 12 weken zwangerschap voor. Afhankelijk van wanneer het vruchtje stopt met groeien ga je het wel of niet zien wanneer je een vroege miskraam doormaakt. Vaak heb je wel last van bloedstolsels en merk je ook dat je weefsel verliest: een prop dat er anders uit ziet dan een stolsel. Ben je langer zwanger dan heb je vaak meer bloedverlies en waarschijnlijk ook meer buikkrampen dan wanneer het om een hele vroege miskraam gaat. Als al het weefsel uit de baarmoeder is, neemt het bloedverlies af en worden de buikkrampen snel minder.
Een vroege miskraam kan onverwachts bij je optreden, doordat je bloedverlies en/of krampen krijgt. Dit kan heel veel gevoelens bij je losmaken als boosheid of verdriet. Hoe je je ook voelt, gun jezelf de tijd om dit te verwerken. Het kan helpen om over je vroege miskraam te praten, dit kan met ons, je partner of een goede vriend/vriendin.
Het kan ook zijn dat er geen kloppend hartje te zien is tijdens je eerste echo. Dat hoeft niet altijd te betekenen dat je een vroege miskraam krijgt. Als je minder dan 6 weken zwanger bent, is het normaal dat je nog geen hartslag kunt zien. Dan herhalen wij de echo na 1 tot 2 weken.
Als je buikpijn en/of krampen krijgt, kun je ons altijd bellen. Wij vragen dan naar je klachten en beslissen samen met jou of het zinvol is om een echo te maken. Het is namelijk niet zo dat bloedverlies in een zwangerschap altijd tot een vroege miskraam leidt. Bloedverlies komt geregeld voor. We kunnen je niet altijd vertellen waar dit bloedverlies vandaan komt.
Bel direct naar ons spoedtelefoonnummer
- wanneer je hevig bloedverlies hebt en/of hevige buikpijn
- wanneer je koorts hebt (boven de 38 graden) tijdens of na je miskraam
- je niet goed voelt: je duizelig bent, zweet en/ of je het gevoel hebt dat je flauw gaat vallen
- wanneer het bloedverlies niet afneemt na je miskraam of je krampen blijft houden
Als blijkt dat je een vroege miskraam hebt of gaat krijgen, zullen we onderstaande mogelijkheden met je bespreken:
- Afwachten: natuurlijke manier
- Behandeling met medicijnen in het ziekenhuis
- Ingreep in ziekenhuis (curettage)
- CTA Heb je nog meer vragen, bel ons gerust
Begeleiding bij miskraam
“Het was heel zwaar om te ontdekken dat de zwangerschap niet goed is gegaan. We zijn heel fijn begeleid in het proces bij onze miskraam.”
Het team van Eedenburgh Verloskundigen
We werken met drie verloskundigen in de praktijk. Karin Kolvoort, Gabriëlle van Bokhoven-Ott en Marieke Kalkhoven hebben samen meer dan 60 jaar ervaring in het vak. Vanuit drie locaties, 2 in Hilversum en 1 in Loosdrecht, kun je bij ons terecht. We worden ondersteund door onze 2 echoscopistes: Liesbeth en Gretha.